11 ok, amiért jobb volt a Kádár-rendszerben élni

A Kádár-rendszerben sok olyan pozitívum volt, amelyről manapság hallgatnak, vagy amelyeket egyenesen tagadnak. Mivel megszokássá vált, hogy politikusok, közéleti személyiségek, művészek párhuzamot vonnak Kádár és Orbán között, összegyűjtöttünk 11 érvet, amelyek cáfolják ezt a hamis vélekedést. Úgy véljük, hogy az egyenlőségjel kitétele Orbán és Kádár közé nem felel meg a történelmi valóságnak és nem szolgálja a kormányváltás ügyét sem. Íme az érvek

1.A Kádár-rendszer szocialista tervgazdaság  volt, az Orbán-rendszer oligarchikus kapitalizmus

Ez azt jelenti, hogy kommunista rendszerben a termelőeszközök, az ország természeti kincsei és a gazdaság legtöbb szektora  állami tulajdonban volt. Az orbáni Nemzeti Együttműködési Rendszerében viszont egy szűk társadalmi csoport, a Fideszhez közel álló politikai-gazdasági elit magántulajdonában van a stratégiailag fontos üzletágak (földek, turizmus, építőipar, áramszolgáltatás stb..). Mindebből következik a következő érv: a korrupció mértéke és jellege.A Kádár-rendszerben elenyésző volt a korrupció mértéke, az Orbán-rendszert ez élteti

2.A Kádár-rendszerben elenyésző volt a korrupció mértéke, az Orbán-rendszert ez élteti

Mivelhogy a Kádár-rendszerben az állami tulajdon aránya szinte kizárólagos volt (leszámítva a gazdasági munkaközösségeket és a háztájit), nem lehetett az állami vagyont ellopni. A korrupció annyiban nyilvánult meg, hogy a párttitkár esetleg hamarabb kapott Trabantot vagy a jobb fekvésű telken építhette fel nyaralóját. A NER lényegét viszont pont az adja, hogy fideszes oligarchák kezére juttatják azokat az értékeket – földeket, trafikokat, hoteleket, tópartot, ingatlanokat -, amelyek egykor a nép közös vagyonát képezték. A NER és a korrupció fogalma elválaszthatatlan egymástól.

3.A Kádár-rendszerben létbiztonság volt, Orbán idején létbizonytalanság van

Kádár János az MSZMP XII. kongressusán, 1980-ban
1980. márciusa. Kádár János Az MSZMP XII. kongresszusán.

Történelmi tény, hogy a Kádár-rendszer rendkívül széles szociális hálóval védte állampolgárait a mélyszegénységtől. A rendszer alapfilozófiája a szegénység elleni küzdelem és a dolgozók anyagi-kulturális és életszínvonalának emelése volt. Joggal mondják az idősebb generáció képviselői, hogy a Kádár-rendszer megteremtett a létbiztonság feltételeit. Senkit nem tettek az utcára és senkiből sem vált hajléktalan. A tisztességes, emberhez méltó, dolgos élet reménye mindenki számára elérhető és megvalósítható volt.

Orbán Viktor Magyarországán ma 4 millió ember él a létminimum alatt és több százezerre tehető azoknak a száma, akik megélheti gondok miatt külföldre költöztek. A rendszerváltás óta 8000 hajléktalan és nyomorban élő ember fagyott halálra.

4.A Kádár-rendszerben meg lehetett élni a fizetésekből, a maiakból nem

30 évvel a rendszerváltás után Magyarországon az egyik legalacsonyabbak a bérek Európában. Legjobb szakembereink elhagyták az országot a megalázóan alacsony bérek a fekete foglalkoztatás miatt. Mindez nem a véletlen műve, hanem a Fidesz-kormány tudatos, munkavállaló-ellenes politikájának az eredménye. Kádár idején a munkabéreket nem tartották mesterségesen alacsonyan! Egyaránt megbecsülték a szellemi és a fizikai dolgozókat , munkájuk után annyi fizetést kaptak, amiből lehetett élni, családot alapítani, gyereket nevelni és még spórolni is!

5.A Kádár-rendszerben nem voltak kilakoltatások, az Orbán-rendszerben igen

Kádár idején a rendőrség a bűnözőket üldözte, nem pedig az adósságcsapdába esett családokat, akik a magas banki törlesztőrészletek miatt nem tudják fizetni a hiteleiket és elveszítik otthonukat. Kádár idején a kilakoltatás ismeretlen fogalom volt.

6.A Kádár-rendszerben könnyebben hozzá lehetett jutni lakáshoz

Épülő lakótelep

A Kádár-rendszerben is problémát jelentett a fiatalok lakáshoz való juttatása, de ezt akkoriban állami lakásépítő program keretében orvosolták, amely során 1 millió 40 ezer lakás épült fel. Ezek többségét az állam ingyen vagy csekély összegért cserébe ítélte oda a fiatal házaspároknak és családoknak. Az Orbán-rendszerben alig épülnek szociális bérlakások, az albérletárak pedig olyan magasak, hogy azok megfizethetetlenné váltak már a középosztály számára is, a szegény családokról nem is beszélve.

7.Nem volt gyermekéhezés

A Kádár-rendszerben az állam nem hagyta magára a gyermekeket. Az úttörőmozgalom és a KISZ gondoskodott arról, hogy az ifjúság megtapasztalhassa a közösséghez tartozás élményét Sportvetélkedők, úttörőtáborok és kulturális programok révén segítették a fiatalok testi- szellemi-lelki fejlődését, személyiségük kibontakozását. A szocialista Magyarországon egyetlen gyermek sem feküdt le éhesen aludni. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében legalább 100.000 gyermek nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerhez napi szinten, a nyári táborok pedig a legtöbb család számára megfizethetetlen.

Kádár János üttőrők társaságában
1966. Kádár János A csillebérci Úttörõ Nagytáborban.

8.A Kádár-rendszerben alacsonyabb volt az államadósság, mint most

A Kádár-rendszert azzal vádolják, hogy jóléti intézkedéseit külföldi hitelekből finanszírozta. A Kádár-rendszer azonban csak a 70-es évek végétől kezdte el felvenni a hiteleket, egészen addig a rendszer önerőből teremtette meg a szociális háló bővítésének feltételeit. A Kádár-rendszer legrosszabb gazdasági évéhez, 1989-hez képest megtöbbszöröződött az államadósság, jóléti intézkedéseknek, az egykor széles szociális hálónak viszont nyoma sincs! A Fidesz által hangoztatott szociális demagógia (Családvédelmi akcióterv) olyan politikai szemfényvesztés, amely a lakosság kevesebb, mint 1%-át érinti!

9.Nem volt válságban az egészségügy

A Kádár-rendszerben az állam jelentős összeget fordított az ország egészségügyi hálózatára.. A ma düledező kórházépületek többségét legutoljára a Kádár-rendszerben renoválták vagy építették, amelyek felszereltsége azokban az időkben a legmodernebb technikai színvonalon állt. Orvos és nővérhiány nem jellemezte az egészségügyet, mert az állam normális munkakörülményeket és méltányos fizetést nyújtott az egészségügyi dolgozóknak. Mindez már a múlté!

Az Orbán-rendszer kórházak helyett luxusberuházásokra, stadion és kisvasút építésre fordítja az adófizetők pénzét, miközben a kórházak a csőd szélén állnak! Az ellátás színvonala katasztrofális, a kórházak működését szakemberhiány és működőt technikai berendezések hiánya miatt az összeomlás fenyegeti.

10.A Kádár-rendszerben büszkék lehettünk a gazdasági teljesítményünkre

A szocialista Magyarország joggal lehetett büszke annak fejlett mezőgazdaságára és iparára. Bár a fideszes történészek gőzerővel dolgoznak a múlt meghamisításán, a statisztikai adatok és e korszak gazdasági eredményei igazolják: magyar mezőgazdaság a világ élvonalában volt, jó néhány könnyűipari termékünk világszerte elismert és keresett volt a nyugati világban is, gépipari termelésünkről (Ganz, Rába) nem is beszélve. Orbán Magyarországa viszont csupán egy nagy összeszerelő-üzem, amely leginkább a német autóipar teljesítményétől és néhány multinacionális vállalat gazdasági érdekeitől függ.

11. Virágzott a magyar vidék, most hanyatlik

A vidék Magyarországa a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese. A Kádár-rendszerben a falvak népességmegtartó ereje a termelőszövetkezeteknek és az azt kiegészítő feldolgozóiparnak köszönhetően elegendő volt ahhoz, hogy a falusi életvitel alternatíva legyen a vidéken maradni akarók számára. A kádári időkben a falvak virágzásnak indultak, átfogó infrastrukturális beruházások indultak (villany, gáz, szennyvíz) rendelkeztek mozival, könyvtárral, kultúrházzal, orvosi rendelővel, iskolával és mindennel, ami a hétköznapi élethez elengedhetetlenül szükséges.

Épülő falu a Kádár-rendszerben
Épülő falu a Kádár-rendszerben.

Az Orbán-rendszerben a falvak a hanyatlás és reménytelenség szimbólumává váltak, ahonnan mindenki menekül, aki csak teheti. Az iskolák megszűntek, orvosi ellátás, munkalehetőség nincs, a kisboltok bezártak és lassan már a  kocsmák sem üzemelnek. A régi, pezsgő falusi közösségnek már csak a halvány emléke él.

Terjedelmi okok miatt csak ezt a 11 érvet közöljük, de ha úgy gondolod, hogy te is tudnál még példát hozni arra, hogy mi a különbség Kádár és Orbán között, akkor kattints kérlek a linkre és írd meg!

Kádár jobb, mint Orbán! (kattintás)

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 16K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  16K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!