A fideszes kommentelők többsége alternatív valóságban él

A fideszes kommentelők hozzászólásai módszeresen árasztják el a demokratikus ellenzék facebook oldalait. A kommentelők egy része kétségtelenül önként ilyen lelkes (és ostoba), egy részük viszont feltételezhetően a Fidesz-pártközpont irányított trollhadsereg szürke narancs katonája. A 21. század információs társadalmában nem meglepő, hogy a Fideszhez hasonló aljas politikai erők egy jól megtervezett propaganda-gépezet által próbálják a lakosság agyát átmosni.

Fideszes szavazók tapsolnak egy politikai gyűlésen
Fideszesek. Forrás:444.hu

Álomvilágban élnek

Megdöbbentőbb viszont az, hogy a kormánypártnak Magyarországon tömeges méretben sikerült egy olyan elvakult politikai közösséget létrehozni, amely valóságérzete nem a hétköznapokban megtapasztalható tényekből, hanem a propaganda hazugságpaneljeiből áll össze. Egyszerűen fogalmazva: a fideszes kommentelők (és vélhetően a szélesebb értelembe vett szavazóbázis is) egy párhuzamos valóságban élnek. Egy olyan világban, amely csak Orbán Viktor tévképzeteiben és az ő fejükben, na meg a kormánypropagandával átitatott “közszolgálati” televízióban létezik. Erre pedig legjobb példa az egyik fideszes kommentelő bejegyzése. Íme:

Meggyőzhetetlenek

A meggyőzés, párbeszéd, vita nem segít és ennek okát nem a politikai szándék, a vitakultúra vagy az ellenzéki pártokban kell keresni. Hanem a pszichológiában. Az agymosott fideszesek ugyanis kognitív disszonanciában szenvednek. Ez annyit jelent hétköznapi nyelvre lefordítva, hogy csak azokat az információkat fogadják be, amelyek igazolják az amúgy hamis világképüket. Ezért van az, hogy egy fideszes szavazó csak és kizárólag a Hír TV műsorait, valamint a kormánypárti portálok álhíreit, gyűlöletkelő cikkeit vélik igaznak. Minden más, valódi forrás hiteltelen és nemzetellenes számukra. Hiába születnek tehát igen színvonalas oknyomozó újságcikkek, a fideszes korrupciót leleplező publicisztikák, azok hatástalanok maradnak a masszívan fideszes közönség gondolkodására.

Kettészakadt ország

A legfőbb kérdés az, hogy mit lehet tenni egy olyan országban, ahol közel 2 millió ember nem a saját szemének, hanem a kormánymédiának hisz?
Hogyan lehet együtt élni olyan emberekkel, akik nem hajlandóak tudomást venni a társadalom és gazdaság valóságos állapotáról?

Nagyjából semmit. És ez a legfájóbb. Ez a totálisan agymosott embertömeg egységesen felsorakozva követi Orbánt azon az úton, amely Magyarországot egyre távolabb sodorja fejlett demokráciáktól.

A másik oldalon pedig ott vannak azok a magyarok, akik a saját bőrükön érzik a NER minden szemétségét és egy európai Magyarországról álmodnak. Hogy e két tábor egyszer majd szóba áll egymással, arra kevés az esély. Nincs értelme ugyanis olyan emberekkel társadalmi párbeszédet kezdeményezni, akik fontosabbnak tartják a propaganda álhírek terjesztését az igazsággal való szembesülésnél.

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 737
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  737
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!