Egy elvhű kommunista csúnyán kiosztotta Bencsik Andrást

Egy elvhű kommunista (magyarul: aki még mindig hisz a szocializmusban) juttatta el hozzánk levelét azzal a kéréssel, hogy tegyük az interneten közkinccsé. Fazekas Bálint, orosházi nyugdíjas, az MSZMP egykori tagja azon akadt ki, hogy Bencsik András az Azonnali.hu által készített interjúban következetesen tagadta kommunista múltját. A következő sorokat nagyon őszintének és igaznak éreztük, ezért boldogan osztjuk meg Fazekas bácsi gondolatait olvasóinkkal. Íme a levél.

Tisztelt Bencsik András!

Megdöbbenten olvastam az Azonnali.hu oldalon megjelent interjút, amelyben azt állította, hogy Ön és testvére sohasem volt kommunista.

Megáll az ember esze! Sok mindent kénytelen voltam megszokni, mióta ránk tört a kapitalizmus. A gyomrom azonban még mindig felfordul azoktól, akik karrierjüket ugyan a Kádár-rendszernek köszönhették, most viszont letagadják, hogy bármi közük lett volna a “diktatúrához”.

Milyen érdekes, hogy ezek a politikai kaméleonok mind a Fidesznél kötnek ki! Szűrös Mátyás és Pozsgay Imre, a Kádár-rendszer két befolyásos funkcionáriusa is pont úgy fordított köpönyeget 1989-ben, mint Ön.

Kérdem én: milyen emberek maguk? Milyen anyagból készült a gerincük?

Legalább annyi tisztesség lehetne Önben, hogy nem mocskolja azt a rendszert, amelyben kitanulta az újságírói szakmát! Ha Ön tényleg annyira gyűlölte volna a kommunistákat, mint ahogyan azt ma állítja, akkor soha nem dolgozott volna a Népszabadságnál. A Népszabadság ugyanis a Magyar Szocialista Munkáspárt politikai lapja volt.

Mondja Bencsik úr, emlékszik még arra a cikkére, amelyben a Magyar Szovjet-Baráti Társaságról a magyar ifjúság internacionalista neveléséről írt? Érzelmi kötődés címmel jelent meg 1986 október 17-én. Ha nem, akkor lapozza fel a Népszabadság e régi példányát, majd olvassa el a 34 évvel ezelőtt írt sorait. Végül pedig álljon a tükör elé és mondja meg, hogy mit lát!

Népszabadság, 1986. október 17-i szám.

Végül pedig, kedves Bencsik úr, el kell mondanom, hogy mélységesen egyetértek magával.

Velem ellentétben Ön tényleg nem volt kommunista.

Egy elvhű kommunista és maga között ugyanis van egy égbekiáltó különbség. Mi őszintén hiszünk valamiben (a szocializmusban), Ön viszont történelmi széljárásnak (és anyagi érdekeinek) megfelelően alakítja ki nézeteit. 36 éve még kommunista szellemiségű cikket írt, miközben nem volt kommunista. Ma Orbán Viktor fanatikus híve, mert ma ez a kifizetődő. Ilyen 180 fokos fordulatra csak az képes igazán, aki soha nem hitt igazán semmiben.

Persze, anyagi szempontból Ön csinálta jól, amikor ledobta magáról a kommunista álcát és beállt az új hatalom seggnyalóinak széles táborába. Én ezt akkor sem tudtam volna megtenni, ha fegyverrel kényszerítettek volna rá. Máshogy neveltek a szüleim.

Kedves Bencsik úr, levelem végéhez értem. Remélem valamilyen formában eljutnak Önhöz e sorok! Ha lehetne díjat adni történelem-hamisításért, én biztosan magának ítélném a jutalmat. Ön ugyanis nem csak a Kádár-rendszerről alkotott történelmi emlékezet meghamisításában jár élen, hanem a saját múltjának elferdítésében is.

Őszintén kívánom, hogy egyszer bíróságon kelljen felelnie az Orbán-rezsimben betöltött szerepéért!

Üdvözlettel: Fazekas Bálint, egykori MSZMP-tag

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 3.3K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3.3K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!