A korrupció Gyurcsány idején elenyésző volt a maihoz képest

A korrupciós Gyurcsány idején olyan jelenség volt, amely bár eltörpült a korrupció mai méreteihez képest, politikailag mégis gyökeres változásokat eredményezett. Hogy 2010-ben az magyar választópolgárok elsöprő többséggel juttatták hatalomra a Fideszt, annak egyik (de nem egyetlen) meghatározó oka a szocialista kormány idején kirobbant korrupciós ügyek voltak.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke
Gyurcsány Ferenc, a DK Elnöke

A Fidesz ügyesen, de leginkább alattomosan fordította saját hatalmi céljaira a korrupció miatt érzett jogos társadalmi elégedetlenséget. Sikerrel hitették el a választópolgárokkal, hogy Orbán Viktor annak az erkölcsileg tiszta politikának a megtestesítője, amely mentes mindenféle korrupciótól és visszaéléstől. Ma már nevetségesnek tűnik, de akkoriban a Fidesz tűnt a korrupcióellenes küzdelem kereszteslovagjának.

„Egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak “le fogjuk vágni a kezét”

– mondta a nyilas felmenőkkel büszkélkedhető Pokorni Zoltán 2010. márciusában.

A társadalom többsége pedig már alig várta a választások napját, hogy a Fideszre szavazva véget vessenek a korrupció korszakának és megbüntessék a lejáratódott, végtelenségig kompromittálódott szocikat a lopásért. Hogy milyen ügyek váltottak ki a társadalomból akkora indulatokat, amelyek végül politikai földcsuszamlást okoztak a magyar belpolitikában?

Íme néhány közismert korrupciós botrány a Gyurcsány-érából

Hagyó Miklós nokiás doboza

Balogh Zsolt, BKV volt vezérigazgatója 15 millió (millió, nem millárd!) forintot adott Hagyó Miklósnak, az MSZP-s főpolgármester-helyettesnek.

A Sukoró-ügy

A Sukoró-ügy arról szólt, hogy az állam egy idegenforgalmilag frekventált, értékes területet cserélt volna el egy üzletemberrel kevésbé értékes területre, ami egyébként az M4 autópálya építéséhez lett volna szükséges. Becslések szerint az államot így 1.3 milliárd forint kár érte volna.

Zuschlag-ügy

Zuschlag-ügy kapcsán különböző alapítványok és egyesületek szabálytalan gazdálkodása került a hatóságok látókörébe. Összesen 60-70 millió forinttal nem tudott elszámolni az MSZP politikusa.

Ez a három botrány alapvetően befolyásolta az ország politikai közhangulatát és a 2010-es országgyűlési választások végkimenetelét, a Fidesz javára.

Ki az igazán korrupt?

Adódik azonban a kérdés. Ha társadalom mélységesen fel volt háborodva a Gyurcsány-kormány pár tíz millió forintot érintő korrupciós botrányai miatt, akkor ma miért nincs meg ugyan ez az indulat a Fidesz által elsikkasztott több száz milliárd forint miatt? A NER korrupciós ügyeinek többsége milliárdos nagyságrendű sikkasztásról és hűtlen kezelésről szól, a Fidesz népszerűsége mégis töretlen.

Nem égbekiáltó képmutatás, hogy a kormánypárti lakájmédia Gyurcsányt nevezi tolvajnak és hazugnak, miközben a NER-oligarchák napi szinten sikkasztanak el annyi pénzt, mint amennyit a Gyurcsány-kormány évei alatt összesen!

A társadalom felelőssége

Ne feledkezzünk meg a társadalom felelősségéről sem! Amikor a szocikat a nép elzavarta a fenébe, akkor Magyarország a Transparency International korrupciós indexe alapján a 39. helyezett volt és 2010 előtt az Európai Bizottság (EB) soha sem indított vizsgálatot a magyarországi közbeszerzési rendszer ellen korrupció miatt.

Ezzel szemben ma Magyarország az Orbán-kormány idején a 70. helyen áll a korrupciós listán és az Európai Bizottság jelentése szerint a magyarországi korrupció rendszerszintű és általános. Ennek mértékét jól illusztrálja, hogy az Európai Parlament 700 milliárdos bírságot szabott ki Magyarországra Orbánék miatt, mert az enyveskezű fideszes oligarchák szabálytalanul, korrupt módon használták fel az EU-forrásokat. Ilyen Gyurcsány idején elképzelhetetlen lett volna.

Mindent egybevetve: a korrupció minden formáját természetesen el kell ítélni, pártállástól függetlenül. Ennek ellenére, akik Gyurcsány szidják a korrupció miatt, jobban tennék, ha hallgatnának. A korrupció Gyurcsány idején ugyanis a mai viszonyokhoz képest elenyésző méretékű volt Az akkor elsikkasztott pénzek apró fillérnek minősülnek ahhoz a vagyonhoz képest, amelyek a NER-oligarchák az elmúlt 10 évben zsebre vágtak.

Nem Gyurcsány vagyona gyarapodott a semmiből 280 milliárd forintra, hanem a mindenhez IS értő Mészáros Lőrincé! Nem Gyurcsány rokonai vásárolták fel a Balatont, hanem azok a gazemberek, akik 2010 előtt a korrupciómentes Magyarország álságos szószólói voltak.

És hogy miért nincsenek még tömegek az utcán a Fidesz ellen, miközben Orbán és bűntársai egyszerűen felvásárolták az országot és saját nevükre íratták a nemzet vagyonát? A kérdés megválaszolását az olvasóra bízom.

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 2.5K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2.5K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!