EU-s büntetés: Orbán a lakossággal fizettetné meg az árát

Brutális mértékű EU-s büntetést mérnek ki az Orbán-kormányra az uniós támogatások körüli korrupció miatt. A közel 700 milliárd forintnyi összeget a kormány köteles visszautalni Brüsszelnek, mivel Magyarország a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban az EU-s alapokat több esetben is szabálytalanul, korrupt módon használta fel. Az Eu-s büntetés megfizetését jó eséllyel a magyar adófizetők fogják állni. A képlet egyszerű: Orbán lop, az EU büntet, a választópolgár pedig fizet.

Orbán Viktor egy uniós zászló előtt. Az EU-s büntetést az állampolgárokkal fizettetnék ki
Ki fizet az orbáni korrupcióért?

Betelt a pohár

Úgy tűnik, hogy az EU-nál betelt a pohár. Belgium egykori miniszterelnöke, Guy Verhofstadta Twitteren így fogalmazott:

„Ma, a Renew Europe csoport találkozóján sürgettem Ursula Von der Leyent: meg kell akadályozni, hogy Orbán visszaéljen az uniós pénzekkel a hatalombanmaradás érdekében, illetve hogy kifizesse haverjait”

Twitter

Érthető, hogy a bizottságnak elfogyott a türelme. Minden negyedik projekt, amelynél az EU szabálytalanságot és pénzügyi átláthatatlanságot állapított meg, Magyarországhoz köthető. A közbeszerzési eljárásoknál a korrupció rendszerszintű. A kormánynak ugyan van lehetősége cáfolni a vizsgálat eredményét, de helyette elfogadta a büntetést. Mindez felér egy csendes bevallással.

A kormány hallgat, a propaganda tagad

Bár a kormány egyelőre még nem nyilatkozott az EU-s büntetés ügyében, a Fidesz propagandagépezet már lendületbe jött. A Demokrata nevű szélsőséges kormánypárti lap főszerkesztője, Bencsik András hétfőn úgy fogalmazott, hogy az új jobboldali milliárdosok nem lopnak, csak szerencsésen versenyeznek. A Fidesz szótárában a korrupció és a szerencsés verseny egymás szinonimái.

Mikor zárják el a pénzcsapokat?

Az Európai Unióban egyre hangosabbak azok a kritikusok hangok, amely szerint Brüsszelnek nem szabadna támogatni olyan kormányokat, amelyek az illiberális utat járják és az EU ellen hergeli az állampolgárokat. E hangok azonban úgy tűnik, egyelőre nem érnek el a döntéshozók szintjére. Magyarország az Eu egyik legkorruptabb országa, a bruttó nemzeti jövedelemhez viszonyítva mégis hazánk kapta a legtöbb Eu-s támogatást. Ezek java része pedig mint az közismert, a fideszes elithez tartozó üzleti köröknél landoltak. Az Eu-s büntetés jogos, csak egy gond van vele: nekünk, a NER-alattvalóknak kell visszafizetnünk.

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 7.8K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7.8K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!