Ilyen volt a karácsony a Kádár-rendszerben

A karácsony a Kádár-rendszerben ünnepnek számított, bármit is hazudjon a “nemzeti történelemírás”. Igaz, hogy akkoriban hivatalosan fenyőünnepnek nevezték e napokat, de a lényegen ez mit sem változtat: a családok épp úgy összegyűltek a szeretet jegyében, mint manapság.

A karácsony a Kádár-rendszerben épp úgy ünnep volt, mint ma. Ez a képeslap a 60-as évekből is ezt bizonyítja
Karácsonyi képeslap a 60-as évekből. Forrás: Göcsej Múzeum, zalamedia

A szeretet ünnepe

A szocialista rendszer nem fosztotta meg ezt az ünnepet vallási tartalmától, csupán azokra az egyetemes értékekre helyezte a hangsúlyt, amelyek ma is varázslatossá, szeretetteljessé teszik a karácsonyt mindannyiunk számára

Akik életében a vallás nem játszik olyan fontos szerepet, azok a béke, szeretet, család, otthon meghittségében és szellemiségében találkoznak szeretteikkel, rokonaikkal.

Hogy Jézus Krisztus születése vagy éppenséggel a katolikus egyház erkölcsi útmutatása másodlagos gondolatként jut eszébe sokaknak, az egyáltalán nem meglepő egy olyan országban, ahol a lakosság vallási buzgalma sokkal visszafogottabb, mint a kormányé.

A Kádár-rendszer legnépszerűbb karácsonyi ajándékai

Az sem igaz, hogy a karácsony a Kádár-rendszerben szaloncukor és karácsonyfa nélkül telt. Volt karácsonyfa, díszek, égők és az ajándékozás hagyománya sem szakadt meg. A Parlamentben minden évben rendezték a karácsonyi ünnepséget, amelyen akkoriban az úttörőgyerekek vettek részt. Végül pedig, azt sem kell elhinni, hogy a Kádár-rendszerben a gyermekek csak álmodni mertek nyugati játékokról. Őszintén tudtak örülni a modellvasútnak, a társasjátékoknak és sok minden másnak. Ha Ön is kapott ilyen játékokat karácsonyra, akkor biztosan a Kádár-rendszerben volt gyermek.

Modellvasút
Népszerű társasjáték volt egykoron

Végül pedig, ne feledjük el, hogy a Kádár-rendszerben a karácsony még az volt, ami volt. Ünnep, a szeretet ünnepe. Nem csináltak belőle üzletet, nem tolták az orrunk alá már októberben a karácsonyi reklámokat és senki nem gondolta az, hogy minél drágább ajándékot vesz a másiknak, annál jobb ember lesz. Figyeltünk és vigyáztunk egymásra az év minden napján és nem csak karácsonykor jutott eszünkbe, hogy milyen fontos a béke és a szeretet. Más volt az ország. Jobb volt akkoriban Magyarországon élni.

Boldog karácsonyt!

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 3.5K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3.5K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!