Kádár Jánosnak tisztelet és köszönet jár

Hálás vagyok Kádár Jánosnak azért, hogy az ő rendszerében válhattam felnőtté. Aki most azt gondolja, hogy az alábbiakban egy volt MSZMP-s múmia könnyhullató sorait olvashatja majd, téved. Kádár idején sem tartoztam a kiváltságos elvtársak közé, manapság meg aztán végképp nem. Éppen ezért nem lehet elfogultsággal vádolni, miként azzal sem, hogy értenék a szavakhoz vagy az újságírás művészetéhez.

Kádár János és felesége, Tamáska Mária

Egyetlen dolog motivált arra, hogy megírjam e gondolatokat: a dühvel vegyített igazságérzet, ami akkor tör fel belőlem, amikor politikusok, újságírók, történészek vagy a facebook-huszárok a legvadabb rágalmakkal mocskolják be Kádár János emlékét.

1956

Azt mondják, gyilkos volt, mert 1956-ban elárulta a forradalmat és kivégeztetett embereket. Azt viszont már senki sem kérdezi meg, hogy az úgynevezett forradalom ideje alatt hány embert kínoztak halálra a ma nemzeti hősként ünnepelt felkelők.

Államadósság

Azt mondják, ő adósította el az országot és minden jóléti intézkedést kölcsönből finanszírozott. Pedig a jóléti intézkedések zöme a 60-as, 70-es évekre datálható, jóval azelőtt, még mielőtt a Magyar Népköztársaság a nyugati hitelek felvétele mellett döntött volna. Arról már nem is beszélve, hogy a rendszerváltás óta csak tovább növekedett az államadósság, a jólétnek viszont hűlt helye sincs.

Kádár műveltsége

Azt mondják, hogy nem volt művelt, nem járt egyetemre. Kérdezem: és akkor mi van? Nem a diplomától lesz intelligens az ember, erre bizonyíték pedig az elmúlt 3 évtized. Kádár óta mind diplomás emberek vezették az országot, egyenesen a pusztulásba. Megérte? Orbán Viktor és a többi naplopó járt egyetemre, sőt, csak oda járt. Életükben egy percet nem dolgoztak. Nem is értik az egyszerű emberek világát. Kádár értette. Őt a Horthy-rendszer fasizmusa, a szegénység és a nyomor formálta kommunistává. A Fidesz vezetőit pedig a kapzsiság és az egoizmus kereszténydemokratává. Nagy különbség, nem?

Külpolitika

Azt mondják, hogy a szovjetek bábja volt. Orosz érdeket szolgált a magyar nemzeti érdekkel szemben. Az akkori nemzetközi politikai helyzetben Kádár megtette azt, amit meg tudott tenni. Magyarország a Szovjetunió szövetségese volt és ez nagyban meghatározta a magyar külpolitika mozgásterét is. A többi kommunista pártfőtitkárral ellentétben Kádárt Nyugaton is tisztelték. A protokoll által megszabott időkeretet bőven túlhaladva beszélgetett el VI. Pál pápával, és megtalálta a közös hangot olyan emblematikus politikusokkal is, mint Willy Brand vagy Helmut Schmidt. Hát nem fura, hogy Kádár idején nagyobb volt Magyarország tekintélye a globális politika színpadán, mint ma, amikor elvileg az ország a nyugati típusú kapitalista államok szövetségese? Nem ellentmondásos, hogy a szocialista Magyarország vezetőjét szívesebben fogadták Nyugaton, mint a keresztényi értékrendet színlelő Orbán Viktort?

Köszönet Kádárnak

Nem tartozom azok közé, akik szeretik visszaismételni mások szavait. Sokan leírták már, hogy Kádár idején nyugodt életünk volt, dolgozhattunk, nyaralhattunk, normális fizetést kaptunk stb…Unalmas már ezeket leírni. De attól még így volt. Aki pedig nem hisz el, annak úgyis mindegy. Közeledve életem 70. évéhez, átgondoltam, hogy milyen feladataim maradtak még hátra az életben. Köszönetet mondani Kádár Jánosnak. Ez volt az egyik. Megtettem. És hogy miért? Mert szeretném, hogy amikor a generációm már nem lesz az élők sorában, ez az írás még akkor is létezzen. Ez az én mementóm Kádár Jánosról, az utókor számára.

Halomvölgyi Erzsébet

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 15.4K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  15.4K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!