A fagyhalál áldozatairól író egyesületnek is nekiment a Fidesz

A fagyhalál áldozatairól minden évben jelentést készít a Magyar Szociális Fórum nevű egyesület. Ezt elégelte most meg a kormány. Segítségnyújtás helyett egyszerűen csak letagadják, hogy egyáltalán ma emberek fagynak meg fűtetlen lakásukban Magyarországon. A Magyar Szociális Fórum közleményét olvashatják:

A kormány-közeli Magyar Nemzet elvitatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) jogát, hogy bírálja a kormányt, és javaslatokat tegyen neki olyan társadalmi gondok megoldására, mint amilyen az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál.

Rágalomnak minősítik az adatok

A „Fantomszervezettel kelt hangulatot Simó Endre” c. aláíratlan cikk arra enged következtetni, hogy szerzője nem csak kétségbe vonja a szabad vélemény-nyilvánításhoz való jogot, hanem bírósági engedélyhez is köti az olyan civil szerveződések esetében, mint amilyen az MSZF.

A Magyar Nemzet cikke egybecseng az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) január 20-i közleményével, mely „hangulatkeltésnek” minősítette a tömeges fagyhalált, és azt állította, hogy az MSZF nem rendelkezhet hiteles információkkal a rendkívüli kihűlésben (fagyhalálban) elhunytak számáról.

Az EMMI nem tudatta, miért ne rendelkezhetne. Általa hitelesnek tartott adatokat sem hozott nyilvánosságra az emberéletben keletkezett veszteségről, mely az MSZF ismeretei szerint 95-nél tartott 2019. szeptemberétől 2020. január közepéig.

Az MSZF felhívja a kormány és a lap figyelmét arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal – ha némi késlekedéssel is – rendszeresen sokkal több fagyhalál-esetről ad számot, mint ahányról az MSZF tudomást szerez.

(A különbség a téli időszakban, illetve az egész évben tapasztalt tények figyelembe vételéből adódik.)

30 év alatt 8500 áldozat

A KSH adatainak összesítéséből megállapítható, hogy hazánkban a rendszerváltás óta több mint 8500-an szenvedtek fagyhalált. A tömeges életvesztés a rendszerváltás óta vált társadalmi tünetté, a több százezer embert érintő kilakoltatások, és a szociális védőháló, különösen az idős- és rokkantellátás szétrombolása következtében.

A Magyar Szociális Fórum arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2017-ben utasította az Országos Rendőr főkapitányságot, ne szolgáltasson többé adatot a fagyhalálban elhunytak létszámáról.

Az MSZF leszögezi: a valóság elkendőzése arra utal, hogy a kormány megfosztja a magyar társadalmat önismeretétől, és ezzel akadályozza a probléma megoldását.

Közömbös a kormány

Az MSZF soha, egyetlen pozitív választ sem kapott a kormánytól az évről-évre ismétlődő életvesztés okainak kiküszöbölésére, a lakhatás szavatolására irányuló konkrét javaslataira.

Az MSZF nem tud másra következtetni ebből, mint arra, hogy a kormány nem felszámolni akarja a tömeges fagyhalált, hanem tudomásul veszi, mint megmásíthatatlan sorscsapást.

Ideje volna levonni a szükséges következtetést abból, hogy a hajléktalantörvény 2018. október 15-i életbeléptetése óta is több, mint kétszázan fagytak meg Magyarországon.

A hatósági tiltással és rendőri módszerekkel sem a fagyhalál, sem a szegénység nem szüntethető meg.

MSZF: fel kell számolni a szegénységet!

A Magyar Szociális Fórum – mint eddig is megpróbálta, mindhiába – kész segíteni a Fidesz-KDNP kormánynak, és a mindenkori kormányoknak a súlyos társadalmi gondok orvoslásában, köztük a tömeges fagyhalál megszüntetésében.

A civil szervezet a Magyar Nemzet figyelmébe ajánlotta az MSZF Elvi Chartáját, melyet 2002-ben fogalmaztak meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának szellemében.

A fagyhalál áldozatairól szóló hírek a Magyar Szociális Fórum oldalán olvashatóak.

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 7.1K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7.1K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!