Orbán bosszúja: korlátozhatják az önkormányzatok jogkörét

Miután a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék a vártnál sokkal több településen győzte le a Fideszt, Orbán bosszúja lesújthat az egész önkormányzati rendszerre.

Orbán Viktor bosszúja érintheti az önkormányzati rendszert
Orbán Viktor bosszúja miatt átalakíthatják az önkormányzati rendszert. kép forrás: librarius.hu

Bár úgy tűnik, hogy Budapest, valamint 10 megyei jogú város és számos kisebb település megszabadult a Fidesztől, válaszul Orbánék jó eséllyel léptetik majd életbe a B-tervet, vagyis az önkormányzati jogkörök brutális megcsonkítását. Mire számíthatunk Orbántól?

Budapest kivéreztetése

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a kampányban megfenyegette a fővárosi szavazókat, hogy amennyiben ellenzéki győzelem születik a fővárosban, abban az esetben érvényét veszíti a kormány és Budapest között érvényben lévő 1000 milliárd forintos támogatás.

Ha ez valóban megtörténik, akkor Budapest lényegében működésképtelenné válna, amelyet a kormánypropaganda az ellenzék számlájára írna.

Ha Orbán komolyan gondolja Budapest kivéreztetését és valóban semmissé válik az 1000 milliárd forintos szerződés, akkor előfordulhat, hogy

 • leáll a 3-as metró felújítási munkálatainak befejezése
 • egy fillér sem jutna a város stratégiai fejlesztési tervének megvalósítására
 • fennakadások lehetnek a szemétszállításnál
 • elmarad a főváros vízhálózatának felújítása

Mindehhez társulhat az, hogy a kormány a főpolgármestert megkerülve, a politikai és szakmai párbeszéd teljes mellőzésével döntene nagy horderejű kérdésekben a főváros működését illetően. Budapest nem csak pénzügyi forrásait, hanem önállóságát is elveszítheti.

Önkormányzatok jogkörének korlátozása

Orbán bosszúja azt a 10 megyei jogú várost sem kímélné, ahol az ellenzék megfutamodásra kényszerítette a NER helytartóját.

Már augusztusban felröppentek a hírek a kormányoldalon, hogy az októberi választások eredményétől függően elkezdődhet az önkormányzati rendszer átalakítása. Ez a Fidesz olvasatában annyit jelent, hogy látszólag ugyan továbbra is megmarad az önkormányzat intézménye, még polgármestert is lehet választani, hatáskörük viszont minimális lesz.

Az önkormányzatok elveszítik politikai súlyukat és egyfajta látszatintézménnyé válnak, amely legfeljebb abban illetékesek, hogy építési engedélyeket adjanak ki és kulturális-sportrendezvényeket szervezzenek.

Az mfor.hu portálon megjelent cikk szerint az önkormányzati rendszer átalakításának legfőbb eleme az, hogy ezentúl az állam tarthatja ellenőrzés alatt az önkormányzati cégeket, valamint a települések költségvetéseit is az államkincstár készítheti el.

Az önkormányzati cégeket addigra az állam tarthatja ellenőrzés alatt, miközben a települések költségvetéseit és a beszámolót az államkincstár készítheti el. Felvetődött továbbá az az ötlet is, hogy az önkormányzati feladatköröket a kormányhivatalok vegyék át, az önkormányzatok működését pedig a kormány által kinevezett prefektusok felügyelnék.

Orbán tagad

Természetesen Orbán mindent tagad és marhaságnak nevezte az ötletet. A Belügyminisztérium is cáfolta az mfor.hu értesüléseit. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nincs ilyen terv. Aki ismeri az Orbán-rendszer működését, az jól tudja, hogy a miniszterelnök szava semmire sem garancia

Az önkormányzati rendszer átalakítása nem konfrontatív és látványos módon, hanem alattomosan, apró sunyi tempóban fog végbe menni. A kormányhatározatok és tervezetek már ott fekszenek az asztalon.

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 7.4K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7.4K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!