Őrület: Rákosi születésnapját ünnepelték a munkásőrök

Nem vicc. Közel 70 éve nem volt erre példa. Rákosi Mátyás születésnapjának 128. évfordulóján (március 9) egy maréknyi ember koszorút helyezett el a diktátor urnájánál a Farkasréti Temetőben.

Minderről az “Ellenforradalom 1956 nevű facebook oldal számolt be. A rendezvény szónoka a 17 éves Balogh Márk volt, aki elismerő szavakkal illette a Rákosi Mátyás életútját. Feltűnő, hogy a megemlékezésen ott volt a tavaly alapított Hagyományőrző Munkásőr Társaság több tagja is, köztük Sej László “országos parancsok-helyettes”.

Rákosi születésnapját ünneplők egy csoportja 2020. március 9-én Budapesten, a Farkasréti temetőben.
A kép 2020. március 9-én készült a Farkasréti temetőben, Budapesten. A megemlékezők Rákosi születésnapját ünneplik. A kép jobboldalán Sej László országos munkásőr parancsnok-helyettes, mellette pedig Balogh Márk, a Rákosi-megemlékezés szónoka látható. Forrás: Ellenforradalom 1956 facebook oldal.

Még a szélsőbalodalon is kiverte a biztosítékot

A Rákosi-megemlékezés miatt egymás torkának estek a kommunisták. Az Ellenforradalom 1956 facebook oldalon több szélsőbalos kommentelő elhatárolódott a Rákosit ünneplőktől. Ők azért tartják vállalhatatlannak Rákosi Mátyást életművét, mert meglátásuk szerint Rákosi nevéhez olyan törvénytelenségek fűződnek, amelyek összeegyeztethetetlen a szocializmus eredetileg humanista céljaival.

Politikai skizofrénia

Hogy a Rákosi születésnapját ünneplő – csekély létszámú – közönség soraiban ott voltak a Hagyományőrző Munkásőr Társaság tagjai, az történelem-tudományi szempontból egy ellentmondásos jelenség.

Az egykori Munkásőrség ugyanis annak a Magyar Szocialista Munkáspártnak volt a fegyveres testülete, amely 1961-ben kizárta soraiból Rákosi Mátyást. Az egykori diktátor párttagságának megszüntetését Biszku Béla belügyminiszter irányításával működő vizsgálóbizottság kezdeményezte.

Hogy a mai munkásőrök ennek ellenére miért ünneplik Rákosi születésnapját, arra egész egyszerűen nincs logikus válasz.

Kádár vs Rákosi

Az Ellenforradalom 1956 nevű facebook-oldal többi posztja arról tanúskodik, hogy az oldal szerkesztői egyúttal Kádár Jánosért is rajonganak.

Ez elsősorban azért érthetetlen, mert Kádár János 1956. november 1-jén elmondott rádióbeszédében elhatárolódott Rákosi Mátyástól, és a sztálinizmussal való leszámolás céljával jelentette be az új párt, az MSZMP megalakulását.

” Sorsdöntő órában szólunk azokhoz, akiket a nép és a haza iránti hűség, a szocializmus tiszta eszményeinek becsületes szolgálata vezetett ahhoz a párthoz, melyet a sztálinizmus magyar képviselői: Rákosi és klikkje vak és bűnös politikával a zsarnokság és nemzeti rabság eszközévé züllesztett.”

Kádár János Rádióbeszéde, 1956. november 1.

” E súlyos órákban azok a kommunisták, akik eddig is harcot vívtak a Rákosi-önkényuralommal, számtalan igaz hazafi és szocialista óhajának megfelelően elhatározták, hogy új pártot alapítanak…..Az új párt neve: Magyar Szocialista Munkáspárt “

Kádár János Rádióbeszéde, 1956. november 1.

Kevesen tudják, hogy Kádár Jánost 1952. decemberében, Rákosi-rendszer egyik legkeményebb évében a Legfelsőbb Bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, a kor szokásához híven természetesen koncepciós per alapján. Kádárt az ÁVH börtöneiben megkínozták. 1954-ben szabadult annak következtében, hogy Sztálin halála után elkezdték felülbírálni a koncepciós pereket. Így vált Kádár János annak a rendszernek az áldozatává, amelyben ő maga is mélyen hitt.

Kádár János és felesége Balatonarácson , 1954 augusztusában a börtönből való szabadulása után

Munkásőr-parancsnok: csak azért is Rákosi!

E történelmi tények azonban nem zavarják Sej Lászlót, a Munkásőrség egyik parancsnokát. A sztálinizmus modernkori úttörője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miként tudja az általa nagyra becsült MSZMP antisztálinista, Rákosi-ellenes beállítódását összekötni Rákosi Mátyás emlékének aktív ápolásával? Kitartott viszont azon álláspontja amellett, hogy az általa kezelt Ellenforradalom 1956 nevű oldal továbbra is tisztelője marad Rákosi Mátyásnak.

Egy biztos: a politikai tudathasadás tökéletesre sikeredett a munkásőr-parancsnoknál. És hogy majd májusban a Rákosi-rendszer egyik áldozatának sírjánál, Kádár János nyughelyénél róják le kegyeletüket Rákosi mai követői, az mindezek fényében egy cseppet sem meglepő. Sokkal inkább visszataszító és bizarr.

A Rákosi-megemlékezésről készült videó itt érhető el.

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 196
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  196
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!