Trianoni békeszerződés lejárta

A trianoni békeszerződés lejárta sokakban felveti a kérdést, van-e meghatározva konkrét időpont, hogy mikor kapjuk vissza az 1920. június 4-én elcsatolt területek egy részét? Másképpen fogalmazva: mikor jár le Trianon?

Szomorú hírünk van azok számára, akik ebben bizakodnak: semmikor. Magyarországon bár a mai napig erős a revizionizmus kultusza, semmilyen jogalap nincs arra, hogy Magyarország visszakövetelje egykori területeit.

A Trianonban békeszerződés lejárta nincs meghatározva
Trianonban elcsatolt területek

Szélsőséges nacionalisták, vagy ahogyan magukat hívják, a “nemzeti radikálisok” nagy erőszeretettel ápolják azt a legendát, hogy a versaillesi Nagy Trianon-kastély folyosóján aláírt szerződés szövege tartalmazza a trianoni békeszerződés lejártát, de ha valaki átolvassa a szöveget, akkor ennek nyomát sem találja. Sőt, még titkos záradék sincs, mint ahogyan azt a Trianon-hívők gondolják.

Egyedül az úgynevezett 19. cikkely tesz egy halvány említést a szerződés felülvizsgálatáról, amely így szól:

“a közgyűlés időnként felhívhatja a Szövetség tagjait az alkalmazhatatlanná vált szerződéseknek és olyan nemzetközi állapotoknak újabb megvizsgálására, amelyeknek fennmaradása a világbékét veszélyeztetné “

Trianoni szerződés, 19. cikkely.

Csakhogy van egy bökkenő: hiába követelik a “nemzeti radikálisok” a trianoni szerződés felülvizsgálatát, az már rég nincsen érvényben. 1947-ben ugyanis azt felülírta a párizsi békeszerződés. Az pedig végképp nem tartalmazza, hogy mikor van a trianoni békeszerződés lejárta.

Hogy igazságtalan volt-e a Trianon, ahhoz aligha fér kétség és ezt nem a nacionalizmus mondatja velem. Figyelembe kellett volna venni az etnikai határokat. Ugyanakkor azt gondolom, hogy itt az ideje megtanulni békében élni egymással a Kárpát-medencében. Határrevízió, nacionalista uszítás, gyűlöletkeltés, a régi sebek feltépése helyett koncentrálhatnánk inkább az együttműködésre, egymás kultúrájának kölcsönös gazdagítására és fejlesztésére.

Spartakus

A témában ajánlott könyv:

Abloncy Balázs, Trianon-legendák

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 396
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  396
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!