Nyílt levél a Kádár-sír megrongálóihoz

2007 május 2-án ismeretlen tettesek megrongálták Kádár János és feleségének sírját. Földi maradványaikat elrabolták, a budapesti Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben található Munkásmozgalmi Panteont pedig “Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat” felirattal rongálták meg.

A Kádár-sír sok virággal és Kádár Jánosról készült mellszoborra.
Kádár János és felesége, Tamáska Mária sírja

Mindennek lassan már 13 éve. A tettesek kilétére azóta sem derült fény, miként Kádár János és felesége maradványainak hollétét sem ismeri senki. Az elkövetőket kivéve. E kegyeletsértő eset azóta sem hagyja nyugodni Kádár János ma élő tisztelőit. Egyikük közülük most az internetet adta nyilvánosság erejét kihasználva kívánja eljuttatni véleményét a Kádár-sír megrongálóihoz. Íme a levél.

Üzenet a Kádár-sír megrongálóihoz

Nehezemre esik számomra a megszólítás. Nem tudom sem a neved, sem a kiléted. Egy biztos: nem vagy sem kedves, sem pedig tisztelt.

13 évvel ezelőtt vélhetően egy csákánnyal a kezedben feltörted a XX. század legkiemelkedőbb magyar államférfiának, Kádár Jánosnak a sírját. Felfeszítetted a fém koporsóját, kihánytad a földet és magaddal vitted földi maradványait. Elraboltad feleségének, Tamáska Mária néninek urnáját is.

Gyanítom, a mai napig képtelen vagy felfogni tetted súlyosságát. Gyilkosnak és árulónak tartod/tartjátok őt, pedig Kádár volt az egyetlen magyar politikus az egész 20. században, aki lehetőséget adott a szegényeknek kiemelkedni a nyomorból. Sem Kádár előtt, sem Kádár után nem volt olyan nyugodt és kiszámítható életünk, mint az ő idején! És ti ezt az életművet akartátok bemocskolni azzal, hogy meggyalázzátok sírját.

Tudd meg: nem sikerült! Magatokat járattátok le. Aki képes egy sírt feltörni és egy elhunyt ember földi maradványait ellopni, az minimum súlyos pszichiátriai eset. Nehogy azt hidd azonban, hogy tettedre van mentség, mert elborult az elméd. Nincs!

Ha pedig abban a tévhitben élsz, hogy hazafias és keresztényi cselekedet volt szétbarmolni Kádár János és Mária néni sírját, szintén hatalmasat tévedsz. A keresztény vallás mélységesen elítéli a holtak meggyalázását. Amikor úgy döntöttél, hogy szétbarmolod Kádár sírját, akkor tehát nem a keresztényi, hazafias elkötelezettségedről tettél tanúbizonyságot. Sokkal inkább arról, hogy egy lelketlen gazember vagy, akiből hiányzik az erkölcsi tartás és a gerinc.

Mindezek ellenére úgy gondolom, csak részben vagy felelős azért, hogy felnőtt létedre egy szörnyeteggé váltál. A szüleid is sárosak abban, hogy nem tudtak tisztességes embert faragni belőled. Bár lehet, hogy ez irányú kísérletük eleve kudarcra volt ítélve.

Csak azt kívánom, hogy…

….egyszer te is éld át azt a fájdalmat és felháborodást, amit mi átéltünk, amikor hírt kaptunk Kádár János elvtárs sírjának kifosztásáról. Nem kívánok neked mást, csak azt, hogy éjjel és nappal gyötörjön téged a Mindenható mindazért, amit elkövettél Kádár apánk ellen!

És végül, kívánom mindannyiunknak, hogy egy napon tudjuk meg, kinek a kezében volt az eszköz, amely feltörte a sírt. Neved – még így ismeretlenül is – örökké bevésődött a nemzet szégyenlistájára, Horthy Miklós, Szálasi Ferenc és Orbán Viktor neve mellé!

Végül pedig tudd meg: Kádár János emléke örökké élni fog!

Ha szeretnéd megosztani a cikket a facebookon, kattints az első gombra!
 • 1.7K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1.7K
  Shares
Ha idézni szeretnél a szövegből, kérlek gépeld le az idézni kívánt részt, forrásmegjelöléssel együtt!